Het openbaar ministerie in Antwerpen heeft 10 jaar cel geëist voor drie Nederlanders, die vervolgd worden voor de invoer van 3,6 ton cocaïne via de Antwerpse haven. Voor een vierde Nederlander, die hand- en spandiensten leverde, werd 5 jaar cel gevorderd.

De politie werd op 18 juni 2015 getipt dat een firma uit de recreatiesector, waarvan Peter R. sinds drie maanden zaakvoerder was, palletten bananen ontving van een Colombiaanse firma, die gekend was voor cocaïnetrafieken.

Er volgde een gerechtelijk onderzoek en de telefoon van Peter R. werd getapt. Hij had geregeld contact met André S., die in Zwitserland verblijft. "Weldra zijn al onze problemen voorbij en kunnen we met een Bugatti en Bentley naar Spanje rijden", klonk het in een afgeluisterd gesprek.

Loods in Herentals

Op 29 juni 2015 kwamen in de Antwerpse haven 68 palletten bananen aan, bestemd voor de firma van Peter R.

In 7 palletten zat in totaal 3,6 ton cocaïne verstopt. De bananen werden overgebracht naar een loods in Herentals, die door zijn firma gehuurd werd. De politie greep in en arresteerde Peter R.

Het onderzoek toont volgens de procureur aan dat hij samen met André S. en Thomas K. firma's had opgericht om bananen in te voeren vanuit Colombia, die als deklading dienden voor partijen cocaïne. In Nederland loopt trouwens een onderzoek naar gelijkaardige cocaïnetrafieken, waarin Thomas K. één van de spilfiguren is.

Peter R. beweerde van geen cocaïne te weten. Hij was op een lucratief aanbod van een Pool ingegaan die hem geld had gegeven om een firma op te richten, zonder te beseffen waarbij hij betrokken raakte.

Ook André S. vroeg de vrijspraak. "Hij heeft een aantal firma's opgericht, maar dat betekent niet dat hij betrokken was bij de activiteiten. Het enige dat het OM tegen hem heeft, is dat telefoongesprek waarin hij met Peter R. over luxewagens fantaseert, maar dat zegt niets", stelde advocaat John Maes.

Meine W., die aan de loods in Herentals werd opgemerkt, vroeg eveneens de vrijspraak. Thomas K. liet verstek gaan op het proces.

Vonnis op 3 november. (belga)